Birim Hakkında
31 Mayıs 2023

Klinik biyokimya laboratuvar uzmanlığı, klinik laboratuvar bilimi ve teknolojisinin hasta bakımı için kullanıldığı bir tıp disiplini olup, sağlık ve hastalıktaki biyokimyasal mekanizmaları, hastalıkların önlenmesi, tanı ve ayırıcı tanı, prognoz ve tedavinin izlenmesindeki testleri, laboratuvar sonuçlarının tıbbi yorumlarını, klinisyenlere konsültasyonunu ve laboratuvar tanıyı içeren bir laboratuvar bilimi ve uzmanlık alanıdır. 

Mikrobiyoloji; mikrop adı verilen, bir çoğu ancak mikroskopta görülebilen küçük canlıları inceleyen bir bilim dalıdır. Bu mikroorganizmaların pek çoğu, insanda hastalıklara neden olmaktadır. Bunların dışında; bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler gelmektedir. Çıplak gözle göremediğimiz bu minik canlıların neden olduğu hastalıklara genel olarak Enfeksiyon Hastalığı (bulaşıcı hastalık) adı verilmektedir. 10.000’lerce farklı mikroorganizma hastalık etkeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu birimde infeksiyon etkeni mikroorganizma ile ilgili direkt ve indirekt testler yapılmaktadır. Labaratuvarda hastaların kan ve her türlü vücut ısıları doku örnekleri idrar ve dışkı gibi çıkartıları ve çeşitli diğer örneklerinde bulaşıcı hastalıkların tanısı ve takibinde yol gösterici testler yapılmaktadır.

Bakteriyoloji; insanda enfeksiyon yapan bakterilerin elde edilip, tanımlanması ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesidir. (Tifo, Kolera, Boğaz enfeksiyonlarına neden olan bakteriler vb.)

Hastalardan örnek alımı ile başlayan ve raporlandırma ile sonlanan preanalitik, analitik ve postanalitik laboratuvar süreçlerinde tüm tetkikler kalibrasyon ve bakımları düzenli olarak yapılan cihazlarda, tecrübeli laborantlar ve uzman doktorlar tarafından yapılmakta, ayrıca cihazlar ve test malzemelerinin iç (internal) ve dış (eksternal) kalite kontrolleri periyodik olarak yapılıp kayıt altına alınmaktadır.